logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
mikeschn  
#1 Posted : Wednesday, November 8, 2023 5:49:27 AM(UTC)
mikeschn

Rank: Senior Member

Joined: 8/21/2007(UTC)
Posts: 284

Thanks: 5 times
Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
I came from a cad system where I could use the workplane to cut a split a solid. I see that's not an option in VCPro14.

So what I am doing is positioning the workplane where I want to split the solid, see pic. Then I am drawing 2 lines, 1 on X and 1 on Y. (Lines in green). Then I am adding an infinite plane by 3 points (plane in red). I use the infinite plane to split the solid!!!

Is there any way I can speed that up, with fewer mouse picks, fewer lines (or no lines). Your ideas please!!!

Mike...

P.S. The best solution would be for Tim Olson to add Split by Workplane as an option... ;-)

Edited by user Wednesday, November 8, 2023 5:53:19 AM(UTC)  | Reason: Not specified

mikeschn attached the following image(s):
Screenshot 2023-11-08 at 6.43.30 AM.png (56kb) downloaded 2 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCAD Pro 12 on Windows; Viacad Pro 14 on Mac
CADCAM  
#2 Posted : Monday, April 1, 2024 6:36:30 AM(UTC)
CADCAM

Rank: Guest

Joined: 12/13/2015(UTC)
Posts: 45

Thanks: 13 times
Was thanked: 16 time(s) in 11 post(s)
Splitting a solid is very easy in Shark.
Simply set an infinite plane where you want it in x y or z on your solid and then use the split solid tool.

Edited by user Monday, April 1, 2024 6:37:01 AM(UTC)  | Reason: Not specified

creativecad  
#3 Posted : Monday, April 1, 2024 6:53:45 PM(UTC)
creativecad

Rank: Senior Member

Joined: 1/1/2017(UTC)
Posts: 146
Man
United States

Thanks: 67 times
Was thanked: 68 time(s) in 42 post(s)
It's very easy to split solids with surfaces. You can easily extrude a line or curve with the extrude surface tool. Then use the split solid tool using the surface you created. You can also trim a solid with a simple line or curve perpendicular to your view with the trim solid tool, but it trims off one end of solid and does not keep the other end of the solid.

I use both of these tools so much that I put them on a custom tool pallete so I don't have to hunt these tools down.
creativecad attached the following image(s):
Screenshot (5).png (187kb) downloaded 2 time(s).
Screenshot (4).png (168kb) downloaded 0 time(s).
Screenshot (3).png (167kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCad 10 Pro
ViaCad 9
Windows 10
thanks 3 users thanked creativecad for this useful post.
24c on 4/2/2024(UTC), CADCAM on 4/2/2024(UTC), memphisjed on 4/3/2024(UTC)
24c  
#4 Posted : Tuesday, April 2, 2024 12:46:26 AM(UTC)
24c

Rank: Senior Member

Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 251
United Kingdom

Thanks: 34 times
Was thanked: 39 time(s) in 31 post(s)
Originally Posted by: creativecad Go to Quoted Post
You can easily extrude a line or curve with the extrude surface tool. .


Damn, that's a much easier way, I really need to read up on the Tool functions. :)
Thanks for the that

Mike

macOS 14.3.1 (Sonoma) - MacBook M1 Max 64GB 2TB SSD & external display - SharkCAD Pro v14.1.0 build 1652
Users browsing this topic
Guest (2)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.