logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

2 Pages12>
Options
Go to last post Go to first unread
Bob La Londe  
#1 Posted : Tuesday, April 11, 2023 8:09:35 PM(UTC)
Bob La Londe

Rank: Member

Joined: 5/24/2010(UTC)
Posts: 50

Thanks: 3 times
Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
I got the first spam for the official release of V14. I see that some users already have it based on posts here on the forums.

Is there:

  • A list of bug fixes.
  • A list of new features.
  • A list of features that no longer work.
  • Return of features that were deleted instead of fixed in the V12 "update"?


I am not going to buy it just to have the latest model. I want to know what I will be gaining (or losing) if I do.

Edited by user Tuesday, April 11, 2023 10:02:51 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Bob La Londe
CNC Molds N Stuff
www.CNCMOLDS.com
thefro  
#2 Posted : Wednesday, April 12, 2023 9:50:36 AM(UTC)
thefro

Rank: Senior Member

Joined: 10/28/2014(UTC)
Posts: 90
Man
United Kingdom

Thanks: 6 times
Was thanked: 11 time(s) in 10 post(s)
well i think it is good for the upgrade price and so far i'm happy with it
thanks 1 user thanked thefro for this useful post.
damhave on 4/13/2023(UTC)
damhave  
#3 Posted : Thursday, April 13, 2023 5:00:56 AM(UTC)
damhave

Rank: Guest

Joined: 9/14/2020(UTC)
Posts: 64
Man
Denmark

Thanks: 152 times
Was thanked: 37 time(s) in 23 post(s)
Some good release notes would be nice...
BR
Danny

Windows 10 Pro,
SharkCAD v14 Pro (1653),
XPS 15,9980HK
Sonoma 14.3,
SharkCAD v14 Pro (1653),
MacBook Pro 14 2023,M3
thefro  
#4 Posted : Thursday, April 13, 2023 5:11:01 AM(UTC)
thefro

Rank: Senior Member

Joined: 10/28/2014(UTC)
Posts: 90
Man
United Kingdom

Thanks: 6 times
Was thanked: 11 time(s) in 10 post(s)
I agree with that i have been testing it for some time now and have highlighted a few bug which have been sorted out. All software has bugs some easy to fix and others hard to reproduce so it take longer to fix. for the upgrade price i think its good. training documentation takes time to produce and make sure its correct so far i am very happy with things i have sharkCAD pro.

Edited by user Thursday, April 13, 2023 5:12:18 AM(UTC)  | Reason: Not specified

murrayagain  
#5 Posted : Friday, April 14, 2023 9:07:13 PM(UTC)
murrayagain

Rank: Guest

Joined: 2/13/2023(UTC)
Posts: 23

Was thanked: 16 time(s) in 8 post(s)
Todd confirmed to me that Shark Pro can be installed on three PCs, a return to flex license conditions and a response to a complaint that I've made for a few years. That's decisive to me, so a big tick to IMSI and everyone who made that happen.
thanks 4 users thanked murrayagain for this useful post.
damhave on 4/14/2023(UTC), L. Banasky on 4/15/2023(UTC), MPSchmied on 4/15/2023(UTC), ALBOY9611 on 4/16/2023(UTC)
24c  
#6 Posted : Saturday, April 15, 2023 10:54:49 AM(UTC)
24c

Rank: Senior Member

Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 264
United Kingdom

Thanks: 34 times
Was thanked: 50 time(s) in 37 post(s)
@ Bob La Londe, I have about 3 mail shots so far, and I upgraded on the first one I received.

I think the upgrade is worth it, and I'm using the latest macOS and an M1 processor, so I'm in Rosetta 2 mode which isn't ideal. Once I got past the Extended/Main Display quirks these last few weeks it's been very usable. They are still a few quibbles, but overall I find the workflow easier than Fusion360 & Rhino, and it's my most productive 3D drawing software. I mainly generate laser cutting files, and 3D print models, so my use case is limited compared to others here.

Mike
macOS 14.3.1 (Sonoma) - MacBook M1 Max 64GB 2TB SSD & external display - SharkCAD Pro v14.1.0 build 1654
Bob La Londe  
#7 Posted : Saturday, April 15, 2023 1:32:35 PM(UTC)
Bob La Londe

Rank: Member

Joined: 5/24/2010(UTC)
Posts: 50

Thanks: 3 times
Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
I think some of you aren't following. I thought the implications were obvious that I have older versions and I use them. I do not need to be convinced whether or to have software I am already using.

Le me be clear.
1. I have been using ViaCad since version 5.
2. I'm familiar with it.
3. I have V9pro64 and V12pro64 installed concurrently because the bug fix for one feature in the only ever update I am aware of was to delete the feature instead of fix it.
4. I want to know what I actually get for my money if I upgrade to V14.

HENCE IS THERE?

  • A list of bug fixes.
  • A list of new features.
  • A list of features that no longer work.
  • Return of features that were deleted instead of fixed in the V12 "update"?
Bob La Londe
CNC Molds N Stuff
www.CNCMOLDS.com
thanks 1 user thanked Bob La Londe for this useful post.
damhave on 4/15/2023(UTC)
24c  
#8 Posted : Saturday, April 15, 2023 3:21:12 PM(UTC)
24c

Rank: Senior Member

Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 264
United Kingdom

Thanks: 34 times
Was thanked: 50 time(s) in 37 post(s)
@Bob La Londe

I'm happy with the upgrade, YMMV :)
New features and fixes, grabbed from the v14 Beta information page it might help you

Mike

V14 New and Improved

Mechanical Design Palette
——Unfold, Explode Assembly, Clash Detection, Compare, Thread, Gear
————Sheet Unfold
————Explode Assembly & Integrated BOM
————Clash Detection
————Compare Parts
————Gear (moved from PowerPack)
————Thread : Inner/Outer (moved from PowerPack)

Visualization
—PBR Photo Rendering
——Fresnel metal library
——Glass library
——Custom Matte, Glossy, Metal, & Glass Shaders
——Drag and Drop Textures, HDR, & Backgrounds
—PBR Photo Editor
——General Settings (CPU, GPU, Curves, Annotations, Quality)
——HDR images maps, gain, gamma, rotation,
——Backgrounds
——Sun and Sky Editor
——Material Editor
————Matte, Glossy, Metal, Glass, Mirror, Shader Editor
——Texture Editor
————Roughness, Normal, Base, Bump, Alpha, Specular image support
————U-Scale, V-Scale, Rotation, Gain Parameters
——Post Processers
————Denoiser, Color Aberration, Gamma Correction, Vigennete, Alpha, Tone Mapping
—Laser Light Tool
—Render Camera Object

3D Modeling
—Ellipsoid Primitive
—ACIS modeling kernel updated to R2022
—Model to Sheet updated to use CGM kernel for hidden line
--Gear now has check box for making solid with editable parameters

2D Drafting & Annotation
—Area Dimensions
—Model To Sheet Updated to use CATIA CGM
—Model to Sheet now supports copy/paste polygons into views.
—Adding a dimension now adds to the sheet view it is associated with instead of last created view.
—-Added a fraction option to BOM
—-Added export to native EXCEL for BOM

Interoperability
—Step Export Unit Options
—Interop kernel used for STEP, CATIA, NX, PRO, SolidWorks updated to R2022
—Import 2D PDF
—SketchUp 2022
—SketchUp Now supports layers
—SketchUp merges triangles into Quads
—AutoCAD Support via ODA 23.5 (2022)
—DWG now supports import of image files (reference files)
—DWG correction for rotated text
—Batch : Added Export PhotoRendered Image (render folder of models)
—Batch : Added 2D PDF
—Macro: New file format for exporting lines, arcs, text, splines
--KeyShot : Live Linking now supports KeyShot 11


Usability
—Gripper Non-Uniform Scale
—Lights now have names in concept explorer, edit and quicker
—Show/Hide Lights via Smart Popup
—New Tools option in menu bar (items moved out of Window menu bar)
--Animation paths now accept a PointEntity for path to support 360 views from eye point.


Fixed Issues/Corrections
--Updates to support macOS Ventura
—Surface objects were not following the preferences edge color setting
—Linear duplicate correction (JIRA 376)
—ViaCAD v12(Win+Mac): Option key does not make copy of the selected entity when use the Distance field of the Prompt window (JIRA 375)
—Corrected crash for unique mesh boolean subtract
—Corrected unique crash importing Turbocad Mac, viacad , shark cad native files
—CD-329 Fixed issue of ViaCAD crashing reading in a specfic FACT file.
—Correction for Draw view bounding box update
—Correction for quick bar changing of length and line created along x axis
—Correction to support extrude mesh face with copy option
—Corrected issue where surfaces modified via gripper were not undoing.
—Corrected issue where autosave would select the entire file
—Corrected issue with Dimensions being selected in the viewports that should not be in those viewports. (ST)
—The eye point is automatically moved outside the model extents to prevent clipping. This occurs only in ortho views.
—Corrected issue with construction lines were incorrectly created when cursor was over a dialog and the command key was pressed.
—Corrected printing of draw views where a part was moved in the draw view.
—Corrected flattening of draw views where a part was moved in the draw view.
—Corrected issue where the precise hidden line was not creating an accurate 2D Curve in view for some ARCS &Circles.
—Corrected issue importing .txt files where endless undo errors were displayed.
--Gear module was not recognizing units
--Check boxes for open tool windows was not functioning
--Import OBJ now automatically merges shared vertices and then compresses unused vertices
--Corrections to PDF 2D export and title/author settings
macOS 14.3.1 (Sonoma) - MacBook M1 Max 64GB 2TB SSD & external display - SharkCAD Pro v14.1.0 build 1654
thanks 3 users thanked 24c for this useful post.
MPSchmied on 4/16/2023(UTC), damhave on 4/16/2023(UTC), Jean-Francois Jacques on 4/20/2023(UTC)
damhave  
#9 Posted : Tuesday, April 18, 2023 9:32:47 AM(UTC)
damhave

Rank: Guest

Joined: 9/14/2020(UTC)
Posts: 64
Man
Denmark

Thanks: 152 times
Was thanked: 37 time(s) in 23 post(s)
@murrayagain. Thanks but I cannot confirm "that SharkCAD v14 Pro can be installed on three PCs". The license agreement states "...use the object code of the software on a single machine and make a single copy of the software for backup" (see screendump)
I think this is: one user - one install :-(
I hope they will update and change the license agreement to the 3 installs.



But except for the license "problem" I find the first impression of SharkCAD v14 pro is very good. It seems very stable (I did some tests on two relative large projects from Sharkcad v12 pro) and the rendering looks good.
I also works very well (v12 also did) with 3Dconnexion SpaceMouse Pro Wireless.
I think the update is worth the money...

Edited by user Thursday, April 20, 2023 6:38:49 AM(UTC)  | Reason: updated with OS and SW version

damhave attached the following image(s):
SharkCAD 14 pro license.PNG (26kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
BR
Danny

Windows 10 Pro,
SharkCAD v14 Pro (1653),
XPS 15,9980HK
Sonoma 14.3,
SharkCAD v14 Pro (1653),
MacBook Pro 14 2023,M3
creativecad  
#10 Posted : Wednesday, April 19, 2023 3:27:58 PM(UTC)
creativecad

Rank: Senior Member

Joined: 1/1/2017(UTC)
Posts: 148
Man
United States

Thanks: 70 times
Was thanked: 74 time(s) in 42 post(s)
I keep running into a problem in v12 when I have a solid displayed in a viewport and trim that solid with a line or curve, the link between the solid and viewport get messed up if I delete the cutting line.

Would this be resolved in v14?
ViaCad 10 Pro
ViaCad 9
Windows 10
24c  
#11 Posted : Wednesday, April 19, 2023 4:03:53 PM(UTC)
24c

Rank: Senior Member

Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 264
United Kingdom

Thanks: 34 times
Was thanked: 50 time(s) in 37 post(s)
@creativecad if you uploaded the file or picture, maybe others could test?
However if deleting the line throws up a dependency error, I doubt it..
If it’s a view thing, you could hide the line

Mike

Edited by user Wednesday, April 19, 2023 4:06:24 PM(UTC)  | Reason: Expandedanswer

macOS 14.3.1 (Sonoma) - MacBook M1 Max 64GB 2TB SSD & external display - SharkCAD Pro v14.1.0 build 1654
creativecad  
#12 Posted : Wednesday, April 19, 2023 7:09:56 PM(UTC)
creativecad

Rank: Senior Member

Joined: 1/1/2017(UTC)
Posts: 148
Man
United States

Thanks: 70 times
Was thanked: 74 time(s) in 42 post(s)
So I have to use ViacCad Pro 12 at my workplace. Pretty sure that ViaCad 12 has this same issue, but I did it here on ViaCad Pro 10.

Steps to repeat
1. Draw a Block primitive as shown.
2. Use the Model to Sheet to put the Block Primitive into the viewport.
3. Go back to the block primitive in the model and draw a simple line across it.
4. Use the Trim Solid tool to trim it to the simple line.
5. Delete the line.
6. Now try to move the Block primitive around a little and regenerate your draw view.

I've already done this in the attached file. When you try to update the draw view now, it does not display correctly in the viewport. It is still showing the original untrimmed part(which no longer exists) in the view. This is really annoying when you have already dimensioned everything and go back to make revisions to your part.

Thankfully, as far as I know it does not create a problem until after you create the draw view. As long as you haven't created the draw view, you can use the trim solid tool with no consequence.
File Attachment(s):
Trim solid error.vcp (46kb) downloaded 1 time(s).
Trim Solid Error.bmp (2,439kb) downloaded 2 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCad 10 Pro
ViaCad 9
Windows 10
CNC_Kid  
#13 Posted : Wednesday, April 19, 2023 7:43:03 PM(UTC)
CNC_Kid

Rank: Senior Member

Joined: 1/14/2014(UTC)
Posts: 120

Thanks: 2 times
Was thanked: 25 time(s) in 23 post(s)
Originally Posted by: damhave Go to Quoted Post
@murrayagain. Thanks but I cannot confirm "that SharkCAD v14 Pro can be installed on three PCs". The license agreement states "...use the object code of the software on a single machine and make a single copy of the software for backup"
I think this is: one user - one install :-(
I hope they will update and change the license agreement to the 3 installs.



But except for the license "problem" I find the first impression of SharkCAD v14 pro is very good. It seems very stable (I did some tests on two relative large projects from Sharkcad v12 pro) and the rendering looks good.
I also works very well (v12 also did) with 3Dconnexion SpaceMouse Pro Wireless.
I think the update is worth the money...
BR Danny


I mentioned in another post, this is an issue, what OS are you running v14 on? When posting, readers need to what OS the comments are related to. Or park that info in your sig.

Edited by user Wednesday, April 19, 2023 7:43:57 PM(UTC)  | Reason: Not specified

VCpro v11-1417
Win10Pro 32GB
Xeon E3-1270-v3 3.5GHz
Asrock Extreme 9ac
Samsung SSD RAID5
nvidia GTX760
Jean-Francois Jacques  
#14 Posted : Thursday, April 20, 2023 9:06:23 AM(UTC)
Jean-Francois Jacques

Rank: Senior Member

Joined: 11/25/2009(UTC)
Posts: 831
Canada

Thanks: 2 times
Was thanked: 29 time(s) in 21 post(s)
@24c many thanks for your list...


3D Modeling
—Ellipsoid Primitive
—ACIS modeling kernel updated to R2022
—Model to Sheet updated to use CGM kernel for hidden line
--Gear now has check box for making solid with editable parameters



Maybe it's Paraboloid Primitive instead Ellipsoid Primitive (?)

Edited by user Thursday, April 20, 2023 9:12:55 AM(UTC)  | Reason: Not specified

METEORE DESIGN / KEKO Stand
Jean-Francois Jacques, Industrial Designer
SharkCad Pro V14 B1653
Platform macOS 14 Sonoma
damhave  
#15 Posted : Friday, April 21, 2023 3:04:28 PM(UTC)
damhave

Rank: Guest

Joined: 9/14/2020(UTC)
Posts: 64
Man
Denmark

Thanks: 152 times
Was thanked: 37 time(s) in 23 post(s)
A few observations:
It seems that the Decals feature is removed from SharkCAD v14 pro or at least it is moved from the Render Library.
The user manuals (pdf and online manual) are not updated correctly for the new rendering and still contains v12 user interface info and screendumps.
There is few materials in the Render Library and I am not able to change the color of the Matte/Glossy materials (Difficult to guess without an updated manual)

Edited by user Friday, April 21, 2023 3:13:50 PM(UTC)  | Reason: Not specified

BR
Danny

Windows 10 Pro,
SharkCAD v14 Pro (1653),
XPS 15,9980HK
Sonoma 14.3,
SharkCAD v14 Pro (1653),
MacBook Pro 14 2023,M3
Tim Olson  
#16 Posted : Friday, April 21, 2023 4:17:11 PM(UTC)
Tim Olson

Rank: Senior Member

Joined: 2/2/2007(UTC)
Posts: 5,447
United States

Was thanked: 501 time(s) in 353 post(s)
>> a return to flex license conditions

Murray,

I was able to convince IMSI to add this to TurboCAD Professional and TurboCAD Platinum product as well.

I'm not sure why it's not getting promoted...

Tim
Tim Olson
IMSI Design/Encore
thanks 1 user thanked Tim Olson for this useful post.
damhave on 4/21/2023(UTC)
murrayagain  
#17 Posted : Friday, April 21, 2023 8:39:04 PM(UTC)
murrayagain

Rank: Guest

Joined: 2/13/2023(UTC)
Posts: 23

Was thanked: 16 time(s) in 8 post(s)
Thanks very much Tim! I've been a squeaky wheel on this subject for several years with TC too, this is a great outcome.
murrayagain  
#18 Posted : Sunday, April 23, 2023 6:46:01 PM(UTC)
murrayagain

Rank: Guest

Joined: 2/13/2023(UTC)
Posts: 23

Was thanked: 16 time(s) in 8 post(s)
I've installed Shark Pro V14 on two machines, third installation won't activate, citing "activation limit has been reached", in line with the unchanged license, which ambiguously says one install, one backup. This is a roller coaster.

FWIW, Win 10 OS

Edited by user Sunday, April 23, 2023 8:35:41 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Tim Olson  
#19 Posted : Sunday, April 23, 2023 8:59:00 PM(UTC)
Tim Olson

Rank: Senior Member

Joined: 2/2/2007(UTC)
Posts: 5,447
United States

Was thanked: 501 time(s) in 353 post(s)
>> citing "activation limit has been reached", in line with the unchanged license

If anyone comes across this issue with Shark send a private email to myself or Todd.

We will fix using with your serial number or email associated with activation.

Tim
Tim Olson
IMSI Design/Encore
thanks 1 user thanked Tim Olson for this useful post.
damhave on 5/24/2023(UTC)
damhave  
#20 Posted : Tuesday, May 23, 2023 7:03:11 AM(UTC)
damhave

Rank: Guest

Joined: 9/14/2020(UTC)
Posts: 64
Man
Denmark

Thanks: 152 times
Was thanked: 37 time(s) in 23 post(s)
MidPlane Tool - I can't figure out how it works.

It seems we also got an extra unlisted feature: a MidPlane tool (via the Menu bar: PowerPack:Draw:Midplane), but no documentation about how it works.
Anyone who knows how it works?

Edited by user Tuesday, May 23, 2023 7:04:47 AM(UTC)  | Reason: corrected spelling error

damhave attached the following image(s):
MidPlane Tool.PNG (23kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
BR
Danny

Windows 10 Pro,
SharkCAD v14 Pro (1653),
XPS 15,9980HK
Sonoma 14.3,
SharkCAD v14 Pro (1653),
MacBook Pro 14 2023,M3
Users browsing this topic
Guest (2)
2 Pages12>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.