logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Kartoffel  
#1 Posted : Wednesday, March 1, 2023 7:11:23 AM(UTC)
Kartoffel

Rank: Guest

Joined: 7/6/2016(UTC)
Posts: 26
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
I have some gears from a toy rc-car gearbox, I want to rebuild.
I thought this would be an easy task with the new gear-tool in the powerpack of sharkcad 12.
But I don't get a proper result. The gear, the tool is creating, is way too big...

Edited by user Wednesday, March 1, 2023 7:14:25 AM(UTC)  | Reason: Not specified

Kartoffel attached the following image(s):
gear-36-2.jpg (59kb) downloaded 2 time(s).
gear-tool-result.JPG (39kb) downloaded 0 time(s).
gear-36-3.jpg (95kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
UGMENTALCASE  
#2 Posted : Wednesday, March 1, 2023 7:42:43 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Senior Member

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 942
Man
United Kingdom

Thanks: 46 times
Was thanked: 298 time(s) in 203 post(s)
If I remember rightly the input needs to be in inches. Don't know why but when I tried this out years ago it was the issue then
jlm  
#3 Posted : Wednesday, March 1, 2023 8:19:53 AM(UTC)
jlm

Rank: Senior Member

Joined: 2/18/2007(UTC)
Posts: 1,235
Man
France
Location: Paris & Frankfurt

Thanks: 198 times
Was thanked: 146 time(s) in 92 post(s)
Originally Posted by: Kartoffel Go to Quoted Post
The gear, the tool is creating, is way too big...

Hello Kartoffel,
When the gear tool was introduced there was a confusion in units : mm were changed into inches.
It makes everything bigger with factor 25.4.
I thought this had been solved...

Edited by user Wednesday, March 1, 2023 8:20:52 AM(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 1 user thanked jlm for this useful post.
GARLIC on 3/1/2023(UTC)
Kartoffel  
#4 Posted : Wednesday, March 1, 2023 8:34:14 AM(UTC)
Kartoffel

Rank: Guest

Joined: 7/6/2016(UTC)
Posts: 26
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
Thanks for the hint.
With the module in inches and the radius in mm it works. Stupid!
But in the end, the tooth-shape is totally different, so I will manually design one tooth and then go on with the polar duplicate ...

Markus
thanks 1 user thanked Kartoffel for this useful post.
damhave on 3/1/2023(UTC)
jlm  
#5 Posted : Wednesday, March 1, 2023 9:18:08 AM(UTC)
jlm

Rank: Senior Member

Joined: 2/18/2007(UTC)
Posts: 1,235
Man
France
Location: Paris & Frankfurt

Thanks: 198 times
Was thanked: 146 time(s) in 92 post(s)
Originally Posted by: Kartoffel Go to Quoted Post
Thanks for the hint.
I will manually design one tooth and then go on with the polar duplicate ...

Markus


In the past I used a web site to design gears, it was free and exporting DXF to shark.
I think it was that one :
Gear generator tool

Edited by user Wednesday, March 1, 2023 9:23:22 AM(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 1 user thanked jlm for this useful post.
MaiFy on 3/1/2023(UTC)
Kartoffel  
#6 Posted : Thursday, March 2, 2023 5:25:53 AM(UTC)
Kartoffel

Rank: Guest

Joined: 7/6/2016(UTC)
Posts: 26
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 4 time(s) in 4 post(s)
I used this program now: http://forestmoon.com/Software/GearDXF/

But in the end, it is very dissapointing for me, that the "gear-tool" has only basic parameters + the problem with the units...

Markus
Tim Olson  
#7 Posted : Thursday, March 2, 2023 2:50:41 PM(UTC)
Tim Olson

Rank: Senior Member

Joined: 2/2/2007(UTC)
Posts: 5,412
United States

Was thanked: 472 time(s) in 339 post(s)

The unit issues should have been fixed in V14.
Tim Olson
IMSI Design/Encore
MPSchmied  
#8 Posted : Friday, March 3, 2023 5:47:02 AM(UTC)
MPSchmied

Rank: Guest

Joined: 4/9/2017(UTC)
Posts: 501
Man
Germany

Thanks: 257 times
Was thanked: 129 time(s) in 99 post(s)
Originally Posted by: Tim Olson Go to Quoted Post

The unit issues should have been fixed in V14.


How about switching completely to mm?

This problem in this thread is a problem with relative and absolute values.

I have such a problem found i the sheet metal tool of MegaCAD. Wen i load there the imperial Models from Shark, i need in the Sheet Metal tool then values in Inches.

Switch the native system please to Millimeter because i have no possibility to change a 3D-Modal from Imperial in Millimeter. It stay everytime in Imperial, because the programs work with relative values, it doesn't matter until they work with absolute values.
OS: Windows 10 | CPU: AMD Ryzen 7 2700 | RAM: 32 GB | Graphic: AMD Radeon RX Vega 56 | Shark FX 9 Build 1162 | Unit: mm
thanks 1 user thanked MPSchmied for this useful post.
GARLIC on 3/3/2023(UTC)
relaxibus  
#9 Posted : Friday, March 3, 2023 7:54:42 AM(UTC)
relaxibus

Rank: Senior Member

Joined: 11/22/2018(UTC)
Posts: 100

Was thanked: 31 time(s) in 22 post(s)
Yeah, I had the same issue using the tool. Pitch was in inch on a metrical Shark.

Another online tool cool to explore may be to add some features in the Shark Gear Tool? https://drivetrainhub.com/gears/

thanks 1 user thanked relaxibus for this useful post.
GARLIC on 3/3/2023(UTC)
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.