logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
L. Banasky  
#1 Posted : Wednesday, August 21, 2019 5:42:54 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
ViaCAD PRO 11, PC Build 1417 unable to dimension included angle, MTS.
Countersunk Hole.
Maybe just a PC thing, or also on Mac?
Larry

Edited by user Saturday, August 24, 2019 12:18:20 PM(UTC)  | Reason: Not specified

L. Banasky attached the following image(s):
Unable to dimension included angle.jpg (8kb) downloaded 1 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
L. Banasky  
#2 Posted : Saturday, August 24, 2019 11:28:28 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
Seems basic to any CAD software, can someone verify?
ViaCAD PRO 11, PC Build 1417
Dimension an included angle, MTS, Countersunk Hole.
Thanks,
Larry

Edited by user Saturday, August 24, 2019 12:19:21 PM(UTC)  | Reason: Not specified

UGMENTALCASE  
#3 Posted : Monday, August 26, 2019 4:18:24 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
I can use the angle dimension on a section view ok. Have you tried using smart dimension and holding shift? Works both was for me.

Cheers
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
rockyroad_us  
#4 Posted : Monday, August 26, 2019 8:43:55 AM(UTC)
rockyroad_us

Rank: Senior Member

Joined: 9/12/2009(UTC)
Posts: 546
Man
United States
Location: In my place

Was thanked: 24 time(s) in 23 post(s)
maybe post the file so others can confirm.
FX 9-1224 Pro10-1371
OSX.11.6
2x2.8GHz Quad Xeon
32GB
Radeon HD6870 2GB
Work
L. Banasky  
#5 Posted : Monday, August 26, 2019 4:25:58 PM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
Thanks for trying, does work on a section view.
No special file, just a block with a countersunk hole.
Wanted to see if the promised countersink feature will
ever work in my lifetime.
So far it isn't working.
Larry
UGMENTALCASE  
#6 Posted : Monday, August 26, 2019 4:27:40 PM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
What's it meant to do?
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
L. Banasky  
#7 Posted : Monday, August 26, 2019 4:48:00 PM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
It's supposed to give you an 82 degree countersink when you enter 41 degrees.
Here is an old post explaining what was promised.
http://forum.punchcad.co...sts&t=7889#post29751
Larry
UGMENTALCASE  
#8 Posted : Monday, August 26, 2019 4:52:21 PM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
I'll check it out tomorrow for you. Don't recall seeing drill point in the data entry window only in the inspector box after the hole is in
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
L. Banasky  
#9 Posted : Monday, August 26, 2019 5:00:23 PM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
The drill point works in SharkCAD Pro, but not the countersink input.
Larry
UGMENTALCASE  
#10 Posted : Tuesday, August 27, 2019 12:08:56 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
Originally Posted by: L. Banasky Go to Quoted Post
It's supposed to give you an 82 degree countersink when you enter 41 degrees.
Here is an old post explaining what was promised.
http://forum.punchcad.co...sts&t=7889#post29751
Larry


Yep, 41 x 2 is 98...…….

Also tried it out. Now in certain standards you are not allowed to dimension to hidden details. The place I work for will bounce back any drawings dimensioned to hidden lines. Maybe this is the case here? I have shown the hidden hole and it won't allow me to dimension. Section view it, and it's fine
UGMENTALCASE attached the following image(s):
larry.png (141kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
magicart  
#11 Posted : Tuesday, August 27, 2019 1:06:33 AM(UTC)
magicart

Rank: Guest

Joined: 6/20/2015(UTC)
Posts: 138
Man
Poland

Thanks: 37 times
Was thanked: 27 time(s) in 18 post(s)
Originally Posted by: UGMENTALCASE Go to Quoted Post
Now in certain standards you are not allowed to dimension to hidden details. Maybe this is the case here? I have shown the hidden hole and it won't allow me to dimension. Section view it, and it's fine


Yeah, I thought it also when I so Larry's screenshot, but it seemed to me too clever for SharkCad :-)

Also had many situations when I cooperated with University of Technology they didn't want accept drawings inconsistent with standards. It didn't concern only dimensioning of hidden lines but also line weight, closed dimension chains, locations of views, style of arrows...

Sometimes it easier to dimension hidden hole or object instead of drawing another view/section but there are people he treat technical norms very seriously.

Magicart

Edited by user Tuesday, August 27, 2019 1:09:33 AM(UTC)  | Reason: Not specified

UGMENTALCASE  
#12 Posted : Tuesday, August 27, 2019 1:09:17 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
Originally Posted by: magicart Go to Quoted Post
Originally Posted by: UGMENTALCASE Go to Quoted Post
Now in certain standards you are not allowed to dimension to hidden details. Maybe this is the case here? I have shown the hidden hole and it won't allow me to dimension. Section view it, and it's fine


Yeah, I thought it also when I so Larry's screenshot, but it seemed to me to clever for SharkCad :-)



Me too! I wouldn't say, although someone can correct me if I'm wrong, this was intentional!
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
L. Banasky  
#13 Posted : Tuesday, August 27, 2019 5:30:09 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
I probably should have said 'VERIFY', any way you look at it if you
enter 41 degrees it should give an included angle of 82 degrees,
I was just giving it a quick check.
Larry
mitchb  
#14 Posted : Tuesday, August 27, 2019 10:41:43 PM(UTC)
mitchb

Rank: Guest

Joined: 4/29/2015(UTC)
Posts: 51

Thanks: 1 times
Was thanked: 28 time(s) in 16 post(s)
This is from Tim's book Tips and Tricks 3rd ed.

mitchb attached the following image(s):
Screen Shot 1.png (329kb) downloaded 7 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
thanks 5 users thanked mitchb for this useful post.
magicart on 8/28/2019(UTC), GARLIC on 8/28/2019(UTC), L. Banasky on 8/28/2019(UTC), jlm on 8/28/2019(UTC), MPSchmied on 8/28/2019(UTC)
L. Banasky  
#15 Posted : Wednesday, August 28, 2019 5:49:25 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
Oh WOW, now it's really intuitive, and crystal clear, if I want an 82 Degree
countersink, all I have to enter is 49 Degrees.
The Tips and Tricks example is also very helpful for everyone
using 86 Degree fasteners.

Edited by user Wednesday, August 28, 2019 6:20:31 AM(UTC)  | Reason: Not specified

UGMENTALCASE  
#16 Posted : Wednesday, August 28, 2019 11:50:49 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
Funniest thing I've ever read!

ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
L. Banasky  
#17 Posted : Saturday, August 31, 2019 9:27:52 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
<<<< Funniest thing I've ever read! >>>>

Sad, really. Almost as sad as the useless Symbols.
L. Banasky attached the following image(s):
Symbols.jpg (73kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
UGMENTALCASE  
#18 Posted : Saturday, August 31, 2019 9:40:11 AM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 628
Man
United Kingdom

Thanks: 19 times
Was thanked: 64 time(s) in 54 post(s)
Brilliant! I always wondered why those crappy symbols, especially the welding ones can't go on a drop down menu like the gd and t stuff. Would be much better!
ViaCAD Pro 10 & 11 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
thanks 1 user thanked UGMENTALCASE for this useful post.
magicart on 8/31/2019(UTC)
magicart  
#19 Posted : Sunday, September 01, 2019 12:08:05 AM(UTC)
magicart

Rank: Guest

Joined: 6/20/2015(UTC)
Posts: 138
Man
Poland

Thanks: 37 times
Was thanked: 27 time(s) in 18 post(s)
Originally Posted by: L. Banasky Go to Quoted Post
Sad, really. Almost as sad as the useless Symbols.


Maybe better to spend one hour, draw the most needed symbols, place them on a invisible layer near sheet' frame and Save it as template file. You can make in visible when You want and easily drop it when it is necessary.

Magicart
L. Banasky  
#20 Posted : Tuesday, September 03, 2019 11:43:31 AM(UTC)
L. Banasky

Rank: Senior Member

Joined: 2/16/2007(UTC)
Posts: 507

Thanks: 48 times
Was thanked: 61 time(s) in 53 post(s)
Thanks, Magicart,
The symbols would only be useful in Model-to-Sheet
for me. I would want to use the Hole Tool, and place an
accurate, editable hole in a solid, and have it transfer to
Model-to-Sheet, and update when the Model changes.

All I was really asking for is what was promised for Version 11,
and I don’t think that’s going to happen.
I’ll just enter 49 Degrees for an 82 Degree countersink.
, and do the work arounds for simplified threaded holes.

SharkCAD Pro seems to be going backwards instead of forward.
Even Vellum3D had a correct Symbol, 25 years ago.
You need 82 Degrees, that’s what you get 82 Degrees.

I also asked for the SNAP TEXT to be edited for color and
size or be transparent for the PC.
I received only 1 response from the developers 15 years ago.

Shark is a great software, and I hope development continues.
L. Banasky attached the following image(s):
Vellum3D.jpg (116kb) downloaded 4 time(s).
Old post for Snaps color and text.jpg (43kb) downloaded 6 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
thanks 3 users thanked L. Banasky for this useful post.
GARLIC on 9/3/2019(UTC), magicart on 9/3/2019(UTC), jlm on 9/4/2019(UTC)
Users browsing this topic
Guest (3)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.