logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
beagle  
#1 Posted : Thursday, October 11, 2018 12:14:30 PM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
I have a question.

I'm a ship model builder who likes to make the lines of the model ships in a Cad drawing.
I'm new to the forum and new to viacad.! (In the past I was drawing first with "Vectorworks" and then with "High-Design v.1.xx)

IN 2D I want to draw the vertical section lines of a ship hull.
So I have at regular distance some well defined point (X-Y axis).

See examples
UserPostedImage
Now I have connect these point with a straight line. (blue lines )

But I want to draw a fluent line thrue these points.
How do I perform that in Viacad.?

Edited by user Saturday, November 17, 2018 4:58:12 AM(UTC)  | Reason: Not specified

Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

murray  
#2 Posted : Thursday, October 11, 2018 6:15:04 PM(UTC)
murray

Rank: Senior Member

Joined: 9/24/2014(UTC)
Posts: 213
Australia

Thanks: 4 times
Was thanked: 29 time(s) in 27 post(s)
I expect that you're looking for interpolated spline through your coordinates.
beagle  
#3 Posted : Friday, October 12, 2018 2:22:22 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
OK I will try it with Spline.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

beagle  
#4 Posted : Friday, October 12, 2018 2:33:14 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
help !!!

spline seem to do the trick but..

I can pick 5-6-7 points and after the last point = 1 click

To end the line :
-right click= my spline disappear
-Esc = Idem.
-Double click = idem.

so what is the trick to end a splines that is stay visible.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

jdi000  
#5 Posted : Friday, October 12, 2018 6:55:32 AM(UTC)
jdi000

Rank: Administration

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,806
United States

Thanks: 1 times
Was thanked: 70 time(s) in 68 post(s)
Originally Posted by: beagle Go to Quoted Post
help !!!

spline seem to do the trick but..

I can pick 5-6-7 points and after the last point = 1 click

To end the line :
-right click= my spline disappear
-Esc = Idem.
-Double click = idem.

so what is the trick to end a splines that is stay visible.


Hello

Is it possible that the spline is there and hidden. Try the show all button.

Regards

Jason
Windows 10, Win 7
beagle  
#6 Posted : Saturday, October 20, 2018 12:08:51 PM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
Found in viacadtripsTrickls
Right Button (Optional)
Press to terminate a sequence of points (spline and polylines)




I don't know but this does not works for me!
most of the times I cannot terminate the Spline it always disappears.


Any body can explain in sequence how to draw an spline true a multiple of checkpoints and terminate it so that is is not disappeared
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

Art Smith  
#7 Posted : Saturday, October 20, 2018 5:27:39 PM(UTC)
Art Smith

Rank: Senior Member

Joined: 1/16/2015(UTC)
Posts: 279

Thanks: 38 times
Was thanked: 8 time(s) in 7 post(s)
beagle-

select the "interpolate spline" tool under DRAW; select each of the points in order; after last point press the "Esc" button on your keyboard (Windows operating system).

Art
artesmith@earthlink.net
beagle  
#8 Posted : Sunday, October 21, 2018 3:33:07 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
sorry but it do not work.

at the end I click last point and then "ESC" and the spline disappear

I do the same with at end right click = same result.

I do the same with at the end double click. = same result...


I wil note that I work with OS-High Sierra. and a French-keyboard and not a Qwerty... !!!

(Now I wrote this... I have the same problem with an other program who at the end didn't take in account different keyboard layout. - May be this is the same kind of bug?)
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

jdi000  
#9 Posted : Monday, October 22, 2018 1:45:06 PM(UTC)
jdi000

Rank: Administration

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,806
United States

Thanks: 1 times
Was thanked: 70 time(s) in 68 post(s)
Originally Posted by: beagle Go to Quoted Post
sorry but it do not work.

at the end I click last point and then "ESC" and the spline disappear

I do the same with at end right click = same result.

I do the same with at the end double click. = same result...


I wil note that I work with OS-High Sierra. and a French-keyboard and not a Qwerty... !!!

(Now I wrote this... I have the same problem with an other program who at the end didn't take in account different keyboard layout. - May be this is the same kind of bug?)


Hello beagle

Do you have a 3 button mouse? The mouse actions should be ok, even if the keyboard is different. What happens when you double click on the last point to terminate the spline.

Regards

Jason
Windows 10, Win 7
beagle  
#10 Posted : Thursday, October 25, 2018 8:23:40 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
Always the same i see the spline when drawing and at th end they disappear when double click with mouse.sometimes ifound that moving from right to left to make the spline the double click at the end works
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

jdi000  
#11 Posted : Thursday, October 25, 2018 9:06:32 AM(UTC)
jdi000

Rank: Administration

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,806
United States

Thanks: 1 times
Was thanked: 70 time(s) in 68 post(s)
beagle

Do you have another mouse and keyboard you can try, if it works sometimes it could be a issue with your keyboard or mouse.

Regards

Jason
Windows 10, Win 7
jdi000  
#12 Posted : Thursday, October 25, 2018 9:08:45 AM(UTC)
jdi000

Rank: Administration

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,806
United States

Thanks: 1 times
Was thanked: 70 time(s) in 68 post(s)
beagle

Can you post a sample file of 1-2 groups of points so we can try based on the geometry you are using.

Regards

Jason
Windows 10, Win 7
beagle  
#13 Posted : Friday, November 02, 2018 8:49:05 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
this is the file
take the layer nw-hor (bleu lines) and follow one of the lines.
File Attachment(s):
OS-2018-01.vcp (1,476kb) downloaded 8 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

Art Smith  
#14 Posted : Friday, November 02, 2018 9:45:17 AM(UTC)
Art Smith

Rank: Senior Member

Joined: 1/16/2015(UTC)
Posts: 279

Thanks: 38 times
Was thanked: 8 time(s) in 7 post(s)
beagle-

loaded your file into SharkCAD Pro (my ViaCad 7 is out-of-date) and had no problems. see attached image. suggest you draw one spline per layer to facilitate finding all of the correct points per spline.

Art
artesmith@earthlink.net
Art Smith attached the following image(s):
lofting question.jpg (18kb) downloaded 11 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
beagle  
#15 Posted : Monday, November 05, 2018 8:59:17 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
sorry guy's. but it do not works with an "Azerty" - French keyboard. and I do not want to buy a other Mcbookpro only for Vioacad to be able to draw a line.

Viacad wil not accept the "dubble click "nor the esc. and all my attempt to draw a Line are fail.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

jdi000  
#16 Posted : Monday, November 05, 2018 7:24:30 PM(UTC)
jdi000

Rank: Administration

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,806
United States

Thanks: 1 times
Was thanked: 70 time(s) in 68 post(s)
Hello

What mouse are you using?

Regards

Jason
Windows 10, Win 7
beagle  
#17 Posted : Monday, November 12, 2018 10:29:07 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
a apple blue-tooth mouse..

PS even with V11. it do not work.

If possible I wil try to make a movie.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

beagle  
#18 Posted : Tuesday, November 13, 2018 1:41:08 PM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
hoi

I have found some thing.

If I draw a spline from Left to Right ( multiple points) and at the end I dabble click the left mouse button? the line disappear.
But
When I draw from Right to Left, the same drawing , the same multiple points, and at the end I double click the left mouse button....
Then The SPLine is draw. and I can see it into the drawing..
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

beagle  
#19 Posted : Saturday, November 17, 2018 2:14:06 AM(UTC)
beagle

Rank: Guest

Joined: 5/15/2016(UTC)
Posts: 22
Man
Belgium

Was thanked: 2 time(s) in 1 post(s)
I have the answer !!!
from tech support.

When using the spline tools you can not click and drag at any point in placing the control points. If you do when you go to finish the line, it will disappear.
Make sure you click the first point, then lift the mouse button before moving to the next point to click.
Repeating these steps with all the points.

Edited by user Saturday, November 17, 2018 2:15:51 AM(UTC)  | Reason: Not specified

Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.

thanks 2 users thanked beagle for this useful post.
murray on 11/17/2018(UTC), jlm on 11/17/2018(UTC)
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.