logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Art Smith  
#1 Posted : Wednesday, February 07, 2018 12:12:37 PM(UTC)
Art Smith

Rank: Senior Member

Joined: 1/16/2015(UTC)
Posts: 268

Thanks: 35 times
Was thanked: 8 time(s) in 7 post(s)
Attempting to Use the “Modify/Advanced Transform/Assembly/Insert Face
Tool for Alignment/Installation, I Get an Illegal Alignment Face Error. Both
Faces are 0.500” OD/ID Circular Flat Faces..…… Any Ideas What I’m Doing
Wrong or SharkCAD Pro is Squawking About?? see attached image
thanks!

Art
artesmith@earthlink.net
Art Smith attached the following image(s):
assembly - insert face question.jpg (46kb) downloaded 8 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
horst.w  
#2 Posted : Wednesday, February 07, 2018 4:58:37 PM(UTC)
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 151
Germany

Thanks: 2 times
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
This was current topic when I started with V 9 and I thought the issue is solved. Perhaps they had bring it back, when the Magnet-Function was implemented.
And this is also the makeshift in two steps to reach the same:
With the Magnet function you can bring down the head of a bolt to one level of the bloc where the hole is - but centered to the surface of the bloc;
2nd step, activate the gripper setting "User Positioned" and there check on the "Face Snapping"-option.
Positioning the bolt to the hole, it will be jumped to the center position of the hole.

Regards
horst.w
GER

(the 1st pic shows the bolt a little bit pulled up for better seeing)

The same effect as the Magnet is the Mate Face -tool, it holds the shank of the bolt on its position

Edited by user Wednesday, February 07, 2018 5:25:50 PM(UTC)  | Reason: Not specified

horst.w attached the following image(s):
Bolzen setzen.png (48kb) downloaded 0 time(s).
Mate Faces.png (61kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
thanks 1 user thanked horst.w for this useful post.
Art Smith on 2/7/2018(UTC)
UGMENTALCASE  
#3 Posted : Wednesday, February 07, 2018 5:30:09 PM(UTC)
UGMENTALCASE

Rank: Guest

Joined: 3/21/2017(UTC)
Posts: 375
Man
United Kingdom

Thanks: 15 times
Was thanked: 32 time(s) in 27 post(s)
I was doing just this earlier! The above is good, but I was trying to do it without using translate. I wanted to keep it "translate free". One of the mating types basically is weird and I couldn't get it to work right, it flipped the part the wrong way, moaned about things not being the same type of face, when they were, or at least I thought 2 flat faces were the same!

So I ended up using the method mentioned, works well!
ViaCAD Pro 10 + Power Pack Pro
Shark CAD + Power Pack Pro
Windows 7 Pro- MSI GL72 6QC-32GB RAM
horst.w  
#4 Posted : Friday, February 09, 2018 4:11:55 PM(UTC)
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 151
Germany

Thanks: 2 times
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
Hi together,

at the moment I would use the Snap Function so I described before, but it doesn't works .... gggrrrrrr

The face snapping function is offert for the User-Positioned option and I'm likely sure that I used it before.

Ok, changed to Gripper Center Selected and check ON the option there - and it works.

I have no idea what is the difference to my tries before, it is definitifly the same: a bloc with a hole and a headed bolt.
The only thing I can imagine is that the gripper was haphazardly positioned like Center of the Selected.

I'm really sorry for any confusion I may have caused but I'm assume myself innocence.


Regards
Horst
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
horst.w  
#5 Posted : Friday, February 09, 2018 6:11:00 PM(UTC)
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 151
Germany

Thanks: 2 times
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
I have tried out when the Snap is active.

Have a look to the pictures,
to activate the snap, the bolt must overlap more than a radius of the hole. Than the brink of the hole becomes red and when terminating the movement by a mouse click the bolt jumps centralised into the hole.

I hope, this is now the definitive solution ;-)

H.

horst.w attached the following image(s):
SnapInaktiv.png (153kb) downloaded 0 time(s).
SnapAktiv.png (122kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
Users browsing this topic
Guest (2)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.