logo
NOTICE:  This is the new PunchCAD forum. You should have received an email with your new password around August 27, 2014. If you did not, or would like it reset, simply use the Lost Password feature, and enter Answer as the security answer.
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

New Topic Post Reply
Options
Go to last post Go to first unread
horst.w  
#1 Posted : Saturday, June 10, 2017 2:56:47 PM(UTC)
Quote
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 117
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 9 time(s) in 7 post(s)
Hi @ all,

I have a problem with the Thicken-Tool, when I create a solid body from a lofted surface. Sometimes it is successful but very often it fails. There seems to be a dependence with the width of the guide curves and after many tries I can repeat the failure.

What I have done:

- Creating 3 or more curves for a body, asymetric rounded to all directions
- the first curve is laying flat, the others are standing upright
- I have signed 3 construction lines, line A / A' is only for orientation, B/B' // C/C' is the distance-area where the the Thicken-Tool is running fine, when the endpoints of my "base-line" are between this lines
- when my "base-line" is more width, so that the endpoints are between A/A' and B/B' than the Thicken-Tool fails.
- C/C' is only the smallest distance I have tested, desired is a width, greater than B/B' to A/A' - at the moment not possible -
- the Lofting-Tool is always working fine !

I can't see any reason for this reaction of the tool, perhaps somebody has a solution or knows the reason for this dependence between the width of the "base-line".
Possibly there are existing more dependences but I found out only this one.

I have attached some pictures and vcp-files in different stadium of drawing.

Best regards
horst.w, GER

Edited by user Saturday, June 10, 2017 3:13:52 PM(UTC)  | Reason: Not specified

File Attachment(s):
No-Thicken-possible.vcp (241kb) downloaded 10 time(s).
No-Thicken-possible-Curves-Width.vcp (52kb) downloaded 7 time(s).
horst.w attached the following image(s):
BaseCurve Depending Width.jpg
Lofted Surface thick.jpg
No solution.jpg
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
horst.w  
#2 Posted : Wednesday, June 14, 2017 4:22:58 AM(UTC)
Quote
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 117
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 9 time(s) in 7 post(s)
Reminder!!!

Nobody knows ... ???

@ Tim
A solution ist urgent for my projekt!

I have drawn a very complex part of a motocycle but I can't use it without thicken the surface to a solid.

Regards
horst.w
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
jdi000  
#3 Posted : Wednesday, June 14, 2017 7:14:54 AM(UTC)
Quote
jdi000

Rank: Senior Member

Joined: 7/29/2007(UTC)
Posts: 1,515
United States

Was thanked: 26 time(s) in 26 post(s)
Originally Posted by: horst.w Go to Quoted Post
Hi @ all,

I have a problem with the Thicken-Tool, when I create a solid body from a lofted surface. Sometimes it is successful but very often it fails. There seems to be a dependence with the width of the guide curves and after many tries I can repeat the failure.

What I have done:

- Creating 3 or more curves for a body, asymetric rounded to all directions
- the first curve is laying flat, the others are standing upright
- I have signed 3 construction lines, line A / A' is only for orientation, B/B' // C/C' is the distance-area where the the Thicken-Tool is running fine, when the endpoints of my "base-line" are between this lines
- when my "base-line" is more width, so that the endpoints are between A/A' and B/B' than the Thicken-Tool fails.
- C/C' is only the smallest distance I have tested, desired is a width, greater than B/B' to A/A' - at the moment not possible -
- the Lofting-Tool is always working fine !

I can't see any reason for this reaction of the tool, perhaps somebody has a solution or knows the reason for this dependence between the width of the "base-line".
Possibly there are existing more dependences but I found out only this one.

I have attached some pictures and vcp-files in different stadium of drawing.

Best regards
horst.w, GER




Hello Horst,

The spline you have laying flat is the one causing the skin to have an issue when thickening. Can you change the spline slightly?

Regards

Jason
jdi000 attached the following image(s):
spline.PNG
Windows 10, Win 7
Tim Olson  
#4 Posted : Wednesday, June 14, 2017 11:36:27 AM(UTC)
Quote
Tim Olson

Rank: Senior Member

Joined: 2/2/2007(UTC)
Posts: 4,767
United States

Was thanked: 160 time(s) in 141 post(s)
Hello Horst,

The flat spline located wrt to the sections is causing the surface slope to crunch up. In the attached file you can see this when you offset the surface. If the thicken tool fails, this is usually the first thing I do to figure out where it may have failed.

Would it be possible to create an extended surface and then trim at Z=0? This might give the smoothest surface that can be thickened as in attached.

Tim

Edited by user Wednesday, June 14, 2017 11:39:23 AM(UTC)  | Reason: Not specified

File Attachment(s):
extend.vcp (452kb) downloaded 5 time(s).
Tim Olson attached the following image(s):
extend.png
Tim Olson
ViaCAD/Shark Development Team
EvoSoft
Links to ViaCAD Resources
horst.w  
#5 Posted : Wednesday, June 14, 2017 3:20:05 PM(UTC)
Quote
horst.w

Rank: Senior Member

Joined: 12/21/2014(UTC)
Posts: 117
Germany

Thanks: 1 times
Was thanked: 9 time(s) in 7 post(s)
Hi Tim,

thats the solution. I have tested it and it is running fine!

Many thanks

best regards
horst.w, GER
ViaCAD 9 Pro german + ViaCAD 10 Pro & PowerPack
Quick Reply Show Quick Reply
Users browsing this topic
Guest
New Topic Post Reply
Forum Jump  
You can post new topics in this forum.
You can reply to topics in this forum.
You can delete your posts in this forum.
You can edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You can vote in polls in this forum.